Artikel 35 vragen “lokale Inclusie agenda”

17 februari 2021

Geacht college,

 

Op 12 maart 2020 heeft PvdA Moerdijk een aantal voorstellen gedaan om Moerdijk 100% toegankelijk te laten zijn voor mensen met een beperking. Op 1 april vond daarover overleg plaats tussen de PvdA fractie, wethouder en vertegenwoordiging van ambtelijke organisatie. Op 13 mei ontving de raad een raadsinformatiebrief Stand van zaken en vervolg inclusief beleid gemeente Moerdijk, waarin een aantal mijlpalen zijn benoemd. Zo zou op 1 oktober de VNG monitor VN Verdrag Handicap door Moerdijk zijn ingevuld en op 1 december as is de Lokale Inclusie agenda gereed.

 

Eén van de voorstellen van PvdA is het realiseren van een openbaar toilet, ook toegankelijk voor rolstoelers en geschikt voor stomapatiënten, in het pand dat op dit moment gebouwd wordt aan de Markt/Molenstraat in Zevenbergen. In ons gesprek op 1 april is toegezegd dat over de mogelijkheid van een openbaar toilet gesproken zou worden met de projectontwikkelaar. We zijn benieuwd naar de uitkomst van deze bespreking. Als bij het ontwerp van gebouwen al rekening gehouden wordt met 100% toegankelijkheid voor mensen met een beperking, zijn de meerkosten gering, gelet op het maatschappelijk effect wat daarmee bereikt wordt. Hetzelfde geldt voor de inrichting van de openbare ruimte.

 

Wij stellen u de volgende vragen:
1. Op vrijdag 4 december ontving ik per mail het verzoek om deel te nemen aan de monitor VN verdrag Handicap. In de RIB was aangekondigd dat de raad op 1 oktober zo worden geïnformeerd over de uitkomsten van deze monitor. Waarom deze vertraging? En waarom is de raad niet geïnformeerd over deze vertraging?

  1. Kunt u inzicht geven wie van Moerdijk gevraagd is de monitor in te vullen? Niet op persoonsniveau natuurlijk, maar is de monitor uitgezet onder inwoners van Moerdijk met een handicap? Hoeveel personen zijn benaderd voor deelname?
  2. Wanneer kunt u de gemeenteraad inzicht geven in de uitkomst van de door Moerdijk ingevulde VNG monitor VN Verdrag Handicap?
  3. Komt er in het pand dat thans gebouwd Molenstraat/Markt met supermarkt, winkels, parkeervoorziening een openbaar toilet, toegankelijk voor rolstoelers en geschikt voor stomapatiënten?
  4. Als de vorige vraag negatief beantwoord is in het gesprek tussen college en projectontwikkelaar, welke mogelijkheden ziet het college om alsnog in het publiek toegankelijk gedeelte van het pand een openbaar toilet te realiseren? Als er extra kosten gemaakt moeten worden voor de aanleg en beheer van het toilet, dan ziet de raad een voorstel daarvoor graag tegemoet.
  5. Wanneer wordt de lokale inclusie agenda geagendeerd voor de bespreking in de commissie sociale infrastructuur van de gemeenteraad van Moerdijk?

 

De PvdA fractie,

namens deze

 

Jeffrey Dalderop & Mieke Pistorius-Van Geel