de 8 plannen van de PvdA om 100% mee te kunnen doen in Moerdijk

29 maart 2020

PvdA Moerdijk maakt zich sterk voor een toegankelijke gemeente voor iedereen. Toegankelijkheid wordt de norm in Moerdijk en ontoegankelijkheid de uitzondering. Landelijke cijfers wijzen uit dat 15% van onze inwoners een beperking heeft. Het gaat om inwoners die blind/slechtziend zijn, slecht ter been zijn, afhankelijk zijn van een rolstoel, doof of slechthorend zijn, afhankelijk zijn van een assistentiehond of verstandelijk beperkt. Voor hen moet de gemeente een stap voor uit zetten.

In feb 2019 organiseerde de gemeente een bijeenkomst over 100% meedoen in Moerdijk. Daarna werd het stil. PvdA vroeg om meermalen om een vervolg. Op 1 april gaat PvdA in gesprek met wethouder Eef Schoneveld.

Deze 8 maatregelen zijn volgens PvdA nodig om 100% meedoen in Moerdijk te realiseren:

1) Gemeente Moerdijk stimuleert dat alle openbare gebouwen – winkels, horeca, sport, cultuur – toegankelijk zijn. Voor aanpassingen aan gebouwen is er een subsidie beschikbaar, waarbij 50% van de kosten met een bepaald maximum worden vergoed. (Als voorbeeld verwijzen we naar de subsidieregeling toegankelijkheid openbare gebouwen van de gemeente Tilburg)
2) Gemeente Moerdijk meldt zich aan voor de beoordeling door Ongehinderd.nl
3) Op de website vvvmoerdijk.nl en andere communicatiemiddelen wordt ook vermeld welke locaties toegankelijk zijn voor bezoekers met een beperking.
4) In de nieuw te bouwen supermarkt/winkel en parkeervoorziening aan de Markt in Zevenbergen komt een openbaar toilet, ook toegankelijk voor rolstoelers en geschikt voor stomapatiënten.
5) Mensen met een beperking schouwen periodiek alle kernen van Moerdijk. Hun bevindingen worden door de gemeente van een vervolg voorzien. De raad wordt daarover geïnformeerd.
6) Toegankelijkheid van iedereen bij een evenement is een onderdeel van een aanvraag van een vergunning voor een evenement.
7) De gemeente bevordert sporten met een beperking. Sportverenigingen die hun activiteiten openstellen voor gehandicapten worden gefaciliteerd. Als vervoer van en naar de sportaccomodatie een drempel is voor mensen met een beperking, wordt er voor een passende oplossing gezorgd.
8) Gemeente Moerdijk heeft het gehandicaptenplatform afgeschaft. De WMOraad kwam daarvoor in de plaats. Hoe is geborgd dat in de stichting WMOraad aandacht blijft bestaan voor de doelgroep Moerdijkers met een beperking?

Op 1 april spreken we met de wethouder verder over de uitvoering van deze maatregelen, in de verwachting dat de voorstellen door het college worden uitgewerkt en zonodig bij de kadernota van financiële middelen worden voorzien. Verder dringen we aan op communicatie richting de deelnemers van de inspirerende bijeenkomst van begin 2019. Zij hebben meegedacht, ideeën geopperd en daarna niets meer gehoord. Deze werkwijze schaadt het (bij sommigen toch al broze) vertrouwen van burgers in de overheid.

29 maart 2020,

Jeffrey Dalderop en Mieke Pistorius van PvdA fractie Moerdijk