Groen Links organiseerde op 18 maart jl. een bijeenkomst over de rol van de waterschappen en hoe zij een bijdrage kunnen leveren om de gevolgen van het veranderende weerklimaat op te vangen. Niet alleen de waterschappen hebben daarin een verantwoordelijkheid, ook gemeenten. Van gemeenten wordt verwacht dat zij hun kwetsbaarheid bij extreem weer in beeld brengen. De zogenaamde Klimaatstresstest.
De fractie van de Partij van de Arbeid in Moerdijk heeft hier een aantal vragen over gesteld. Waarvan de belangrijkste zijn:
1) Deelt het college het standpunt van Deltacommissie dat een klimaatstresstest een waardevol instrument is om te meten welke kwetsbaarheden de gemeente Moerdijk heeft bij extreme neerslag, overstroming, droogte en hitte?
2) Is het college bereid een klimaatstresstest uit te voeren?
3) Het eerste hoofdstuk van het collegeprogramma heet Samen aan de slag voor het klimaat in Moerdijk. Deelt het college de mening van PvdA, mede namens Groen Links, dat een klimaatstresstest ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van een lange termijn plan om de klimaatadaptatie doelstellingen te gaan halen en daar als Moerdijk een wezenlijke bijdrage te leveren?
4) Is het college bereid de uitkomsten van de klimaatstresstest te laten dienen als input voor de voorstellen inzake de regionale energiestrategie, ,omgevingsvisie, het afvalwaterplan, de bestemmingsplannen etc?
5) Gaat gemeente Moerdijk gebruik maken van de subsidieregelingen die de provincie Brabant heeft opgesteld om de klimaatsstresstest en de daaropvolgende dialoog te financieren? Of heeft de gemeente de subsidie al aangevraagd, nu de sluitingstermijn snel nadert?
Lees hieronder de volledige brief met vragen.