Marianne Pas: “De nood is hoog, de nood is nu”
Herinnert u zich het ook nog? Er was een tijd dat je als kind alleen op de ‘blauwe’ tegels van de stoep liep: als je op een grijze betontegel kwam was je ‘af’ of er zouden misschien nare dingen gebeuren. Op mijn vaste route wist ik heel goed hoe ik dat moest doen, al moest ik soms een flinke sprong maken. Tot de stoep ergens opgebroken was geweest. Opeens waren er op dat stuk alleen nog grijze betontegels en kon ik de eerstvolgende blauwe tegel niet meer bereiken, al deed ik nog zo mijn best.
Dit beeld kwam bij me op als ik denk aan de mensen die dit jaar onverwacht in geldnood kwamen. Ze hebben een baan en een inkomen waarmee je, als je goed oplet, kunt rondkomen. De rekeningen werden op tijd betaald. Hun kinderen kregen wat ze nodig hadden voor school en sportclub. Deze mensen hadden de overheid niet nodig om in hun bestaan te voorzien. Maar het was wel springen van blauwe tegel naar blauwe tegel om dat te laten lukken. Bij een financiële tegenvaller moesten ze alle zeilen bijzetten om in daaropvolgende maanden de tekorten in te lopen.
Maar nu is dat anders geworden. De rekening voor gas en elektriciteit loopt op. Het nieuwe contract gaat uit van een maandbedrag dat voor hen ongekend is. Er dreigt nu iedere maand een gat in hun financiële planning. De uitkering van het rijk van twee maal 190 euro als compensatie is welkom, maar lost het structurele probleem niet op. Voor wie in een huis woont dat niet goed is geïsoleerd zal ook het prijsplafond voor de energieprijs in 2023 onvoldoende soelaas brengen. En dat zijn niet alleen huurders, maar ook mensen met een koopwoning die over onvoldoende middelen beschikten om op flinke schaal te isoleren, ondanks de subsidies die daarvoor beschikbaar waren. Die subsidies zijn altijd een aanmoediging geweest om te isoleren: het eigen aandeel in de kosten bleef het leeuwendeel van de rekening die betaald moest worden.
En intussen lopen de kosten voor de dagelijkse boodschappen steeds meer op. Aan het eind van het salaris blijven er steeds meer dagen in de maand over. De gemeente springt daarom extra bij. De mensen met een bijstandsuitkering kregen eerder automatisch een energietoeslag van 1300 euro uitgekeerd. Naar degenen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsuitkering werd gezocht. Zij moesten zichzelf melden om die uitkering ook te ontvangen. Voor hen is er een blauwe tegel extra om verder te komen en de financiële schokken enigszins op te vangen.
De gemeente Moerdijk heeft nu ook voor mensen die tot 130 procent van een bijstandsuitkering verdienen een energietoeslag van 800 euro beschikbaar. Maar wie zijn dat? In de raadsvergadering van 8 december droeg de gemeenteraad met college van burgemeester en wethouders op om ze te zoeken. Maar hoe ze te vinden? En wat als zo’n onderzoek ook extra geld kost? Dat geld kunnen we toch beter beschikbaar houden voor de mensen die het hard nodig hebben vindt onze fractie. Maar de nood is hoog en de nood is nu.
Volgens mij kunnen we zelf veel doen. Wie in uw omgeving vindt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen? Laat ze weten dat u met ze meeleeft en geef ze een tip over deze extra blauwe tegel! Op https://werkpleinhartvanwest-brabant.nl/energietoeslag-voor-lagere-inkomens vinden ze meer informatie en kunnen ze de toeslag ook direct aanvragen. Of een afspraak maken voor hulp bij het indienen van de aanvraag. Maar misschien is die hulp ook dichter bij huis te vinden? Kunt u iemand zelf helpen bij zo’n aanvraag? Of wilt u anderen helpen? Laat het ons weten. We brengen u graag met elkaar in contact voor dit doel. De partijleden steken de handen uit de mouwen: voor elkaar en voor anderen die een steuntje kunnen gebruiken!
Marianne Pas