Woningbouw en ‘eerlijk wonen’
Verkiezingsprogramma

Woningbouw en ‘eerlijk wonen’

Wonen is een eerste levensbehoefte.

Wonen is meer dan een dak boven je hoofd, het is een ankerpunt voor ons allemaal, de basis van een verbonden samenleving en een basis voor het tegemoet kunnen treden van de wereld. Wonen doe je in een buurt of wijk, dorp of stad, te midden van en samen met anderen. Dat betekent dat er voldoende betaalbare huizen voor uiteenlopende soorten huishoudens beschikbaar moeten zijn. Iedereen dient goed te kunnen wonen voor een eerlijk deel van het besteedbaar inkomen.

In grote delen van ons land is echter sprake van een ongekend ernstige wooncrisis. Dat geldt ook in verschillende kernen van de gemeente Moerdijk. Voor starters is het nagenoeg onmogelijk om een fatsoenlijke en betaalbare woning te vinden. Ouderen willen best levensloopbestendig gaan wonen, maar er is voor velen nauwelijks passend aanbod. Middenhuur en betaalbare koop is slechts mondjesmaat voorradig. Onze idealen van een dak boven je hoofd, genoeg ruimte om in te leven en betaalbare woonlasten zijn daardoor voor lang niet iedereen haalbaar

Onze keuzes:

De regie van de woningmarkt weer terugpakken

Met ‘bouwen, bouwen, bouwen’ alléén komt het einde aan deze wooncrisis niet in zicht. Wanneer we de markt – net als de afgelopen decennia –  niet beteugelen en maximaal rendement voor een kleine groep vastgoedondernemers, beleggers en projectontwikkelaars stellen boven het algemeen belang van voldoende betaalbare en fatsoenlijke woningen voor iedereen, zal het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen alleen maar toenemen.

Alleen als we binnen onze mogelijkheden de regie terugpakken, met maatschappelijke verantwoordelijke projectontwikkelaars samenwerken en de volkshuisvesting in ere herstellen, kunnen we ervoor zorgen dat er in onze gemeente voldoende betaalbare woningen gebouwd gaan worden. En dat iedereen fijn kan (blijven) wonen in onze gemeente.

Meer, gemengder en doelgericht bouwen

Op dit moment ervaren we een overspannen woningmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn fors omhooggeschoten. Voor starters is het nagenoeg onmogelijk een betaalbare woning in de kernen te vinden. De PvdA wil de tweedeling, die er is tussen bezitters van eigen woningen met veel financiële zekerheid en minder kapitaalkrachtige kopers en huurders, verkleinen.

Onze keuzes:

Veel meer en gemengder bouwen!

Belangrijke oplossing voor de wooncrisis: veel meer en gemengder bouwen. De kernen van Moerdijk hebben te maken met bevolkingsafname, vergrijzing en het wegtrekken van jonge bewoners. Dit vraagt om vooruitdenken. Wij streven naar gemengde wijken in steden en gemengde dorpen. Dit betekent dat er ruimte is voor diversiteit, jongeren, alleenstaanden, gezinnen met jonge (en oudere) kinderen, meerdere generaties van een familie onder één dak, ouderen, statushouders. Gemengde wijken passen bij het idee van een inclusieve samenleving. Wij staan niet toe dat de lagere inkomens worden verdrongen naar buiten onze gemeente.

 

Meer kern- en doelgroepsgericht bouwen

Er moet kern- en doelgroepgericht gebouwd worden. Er dienen huizen gebouwd te worden van alle soorten en maten om alle inkomensniveaus te kunnen voorzien: sociale huurappartementen voor studenten, tiny houses voor bijvoorbeeld jongeren die in de eigen kern op zichzelf willen wonen; sociale huurwoningen voor gezinnen, starterswoningen, woningen voor middeninkomens en seniorenappartementen.

Doorstroom binnen de sociale woningbouw

Binnen de sociale woningbouw is doorstroom nodig. Vele gezinswoningen worden bewoond door een- of tweepersoons huishoudens omdat de kinderen inmiddels het huis uit zijn. Doorstroom naar kleinere woningen vindt niet plaats. Wie de website Klik-voor-wonen bezoekt, zal zien dat bij vrijkomende huizen in de gemeente Moerdijk er honderden inschrijvingen zijn, dus honderden mensen die in de rij staan voor dat ene huis. Dit moet anders.

Onze keuzes:

Opstellen programma “Duurzaam wonen”

Eerste prioriteit na de verkiezingen is dan ook het opstellen van programma voor duurzaam wonen in alle kernen van Moerdijk

Bouwen van meer sociale huurwoningen

Daarbij dienen er rap meer sociale huurwoningen te worden gebouwd. De wachtlijsten om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning zijn veel te lang. Dat zorgt ervoor dat mensen noodgedwongen de gemeente moeten verlaten. We gaan voor een kerngericht en naar doelgroepen gedifferentieerd woonbeleid.

Sturen met grondbeleid

Met actief grondbeleid stimuleren we de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen en voorkomen we dat grond in handen valt van speculerende beleggers en projectontwikkelaars

Onze keuzes:

Differentiëren waar mogelijk in grondprijzen

We differentiëren waar mogelijk in onze grondprijzen. Voor de realisatie van sociale huurwoningen hanteren we een andere prijs (sociale grondprijs) dan voor de realisatie van dure koopwoningen van boven de NHG-grens.

Evenredig bouwen in alle kernen van de gemeente

Het mag niet zo zijn dat grote kernen voorrang krijgen op kleinere kernen voor de bouw van woningen. Er moet in alle kernen naar verhouding evenveel gebouwd worden. Immers, woningbouw en het aantrekken van nieuwe inwoners is van groot belang voor de leefbaarheid van kleine kernen en het behouw van voorzieningen, zoals de basisschool.

Gemeente moet sturend zijn in sociale keuzes

We zorgen ervoor dat marktpartijen tot sociale keuzes komen. Met een op te stellen doelgroepenverordening en onze planologische instrumenten zorgen we ervoor dat onze doelstellingen ook daadwerkelijk behaald worden. We zetten we lokale instrumenten als bestemmingsplannen, de structuurvisie (omgevingsvisie), woonvisie en de huisvestingsverordening in. In ons Omgevingsplan en onze Omgevingsvisie (nu nog bestemmingsplannen, structuurvisie) en woonvisie leggen we vast waar en hoeveel procent sociaal moet worden gebouwd en voor hoeveel procent middelduur en hoeveel procent duur in de verschillende kernen binnen de gemeente. We leggen per kern vast dat van de te bouwen betaalbare woningen een nader te bepalen percentage huurwoningen onder de liberalisatiegrens valt en een nader te bepalen percentage koopwoningen tot € 300.000.

Met de doelgroepen verordening leggen we vast hoelang de sociale en middeldure huurwoningen behouden blijven als sociale en middeldure huurwoningen. Wij stellen deze instandhoudingstermijn op minimaal 25 jaar, zodat deze woningen voor langere tijd betaalbaar blijven.

 

Onze keuzes:

We maken prestatieafspraken met woningbouwcorporaties

We leggen in de prestatieafspraken met woningcorporaties vast hoeveel sociale huurwoningen er
de komende jaren gebouwd gaan worden én hoeveel er maximaal verkocht mogen worden.
Hiermee voorkomen we dat er meer sociale huurwoningen verkocht worden dan er gebouwd
worden. In de doelgroepenverordening leggen we ook vast voor welke inkomensgroepen de sociale
koopwoningen bedoeld zijn.

Tempo maken

We willen veel meer vaart in de woningbouw dan de huidige praktijk. De fase van voorbereiding tot en met realisatie duurt nu veel te lang en moet flink korter kunnen. We stellen daarvoor onder andere bij alle woningbouwlocaties in onze gemeente een realisatieplicht van twee jaar in. Projectontwikkelaars worden zo gedwongen om binnen afzienbare tijd woningen te realiseren. Daarmee bestrijden we het woningtekort en voorkomen we dat projectontwikkelaars met speculatie de prijs van woningen nog verder opdrijven. Om speculatie met woningen tegen te gaan voeren we bij nieuwbouwwoningen een anti-speculatiebeding van vijf jaar in.

Doorstroming bevorderen

0Om de doorstroom van een- en tweepersoonshuishoudens uit eengezinswoningen te bevorderen krijgt deze groep voorrang bij de toewijzing van sociale huur en/of nieuwe middeldure appartementen. Met de projectontwikkelaar maken we de afspraak, dat nieuw opgeleverde appartementen een maand openstaan voor mensen die een grote woning willen verlaten. We stimuleren de doorstroom van ouderen uit eengezinswoningen. Hiervoor zetten we in onze gemeente per kern (maatwerk) in op levensloopbestendige en gelijkvloerse woningen en appartementencomplexen. In onze vergrijzende gemeente is levensloopbestendig kunnen wonen belangrijk.

Extra aandacht voor jongeren en starters

Jongeren en starters uit onze gemeente kunnen geen betaalbare (sociale) huurwoning vinden en vertrekken of blijven daarom lang thuis wonen. In de huisvestingsverordening leggen we daarom de voorrangsregels vast voor het toewijzen van sociale en middeldure huur aan mensen met lokale binding[1]. Zij krijgen voorrang bij 50% van de vrijgekomen en recent opgeleverde sociale huurwoningen en bij 50% van de middeldure huurwoningen. Om starters een eerlijke kans te geven op een koopwoning spreken we met projectontwikkelaars af dat 30% van de gerealiseerde nieuwbouwwoningen naar starters gaat. Voor koophuizen leggen we dat vast in bestemmingsplannen en overeenkomsten.

[1] Zie www.instrumentbetaalbarevoorraad.nl/mra/beter-benutten-van-betaalbare-woningen

Leegstaande gebouwen benutten

We willen leegstand voorkomen. Leegstaande bedrijfspanden, schimmige schuren en stallen zijn ongewenst en hebben een aantrekkingskracht op verkeerde investeerders. In het kader van inbreidingsmogelijkheden voor woningbouw, maar ook gezien de aanpak van ondermijning en drugslabs, is het transformeren van deze panden naar woningen een oplossing. Dit geldt ook voor oudere bedrijventerreinen in bijvoorbeeld Klundert en Zevenbergen.

Huisvesting van arbeidsmigranten

Een probleem waar wijken mee kampen is de huisvesting van arbeidsmigranten. Gezinswoningen worden gebruikt om arbeidsmigranten te huisvesten. Dat is zowel slecht voor hun welzijn als voor de leefbaarheid van de wijken. Daarom willen we die ontwikkeling tegengaan. In deze periode hebben wij het initiatief genomen voor een zelfbewoningsplicht: bij nieuwbouwwoningen is de koper verplicht om de woning zelf te bewonen. Dat willen we doorzetten naar alle woningen om speculanten in de woningmarkt tegen te gaan. Een dak boven je hoofd is een recht, geen voorrecht. Daarmee voorkomen we dat speculanten of bedrijven woningen opkopen voor de verhuur. De volgende stap is om in samenspraak met ondernemers er voor te zorgen dat arbeidsmigranten op een fatsoenlijke wijze huisvesting kunnen krijgen, maar wel zodanig dat zij niet de woningmarkt binnen de kernen nog verder onder druk zetten.

Deel dit