Een duurzame toekomst
Verkiezingsprogramma

Een duurzame toekomst

Een schone, duurzame en eerlijke koers is nodig

In de komende jaren zetten we in onze gemeente alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, heftige regenbuien en langdurige droogte zo goed als mogelijk op te vangen. Een wereld met minder CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit, met geïsoleerde huizen, betaalbare energielasten en meer duurzame werkgelegenheid is naast een absolute noodzaak, vooral een prachtig en wenkend perspectief. De Regionale Energiestrategie is een goede basis voor de ontwikkeling.

Onze keuzes:

Voorkomen dat de energietransitie de ongelijkheid en tweedeling vergroot

Het isoleren van oudere woningen, het bouwen van duurzame energie opwekkers en het aanpassen van het warmtenet: goedkoop is het allemaal niet en als de investering zich al terugbetaalt, is dat vaak pas na vele jaren. Duurzaamheid puur benaderen vanuit een kosten-batenanalyse is dus onverstandig. We willen koste wat kost voorkomen dat de energietransitie de ongelijkheid en tweedeling vergroot. Nu zien we dat huishoudens met hoge inkomens hun huis met subsidies kunnen verduurzamen, terwijl gezinnen met lage inkomens in hun tochtige woning met hoge energielasten achterblijven. Dat is oneerlijk en funest voor het draagvlak.

Geen verdere uitbreiding industrieterrein op korte termijn

Met de komst van het LPM wordt het industrieterrein al flink uitgebreid. Dat is voorlopig meer dan voldoende. PvdA Moerdijk wil niet dat het industrieterrein op korte termijn nog verder zal worden uitgebreid.

inwoners hoeven afval niet per kilo te betalen

Het huidige afvalsysteem willen wij behouden. Dat brengt met zich mee dat wij niet willen dat mensen per kilo aan afval gaan betalen.

Wijken met sociale huurwoningen

Duurzaamheid en klimaat mogen nooit leiden tot een tweedeling tussen klimaatwinnaars en -verliezers. We willen dat iedereen mee kan doen en dat iedereen kan meeprofiteren. Daar kan Energiek Moerdijk een grote en belangrijke rol in spelen.

Onze keuzes:

Prestatie afspraken woonkwartier over duurzaamheid

In de prestatieafspraken met Woonkwartier leggen we ook afspraken vast over de verduurzaming van de bestaande woningen (aantallen, termijnen en niveaus). Alle sociale huurwoningen moeten binnen 10 jaar goed geïsoleerd zijn, voor zover technisch mogelijk met nul op de meter als doel. De woningen moeten worden voorzien van zonnepanelen. De netto woonlasten mogen als gevolg van deze afspraken niet omhoog gaan. Dit kan bereikt worden door prestatieafspraken met Woonkwartier.

We kiezen voor een collectieve (wijk)aanpak.

We kiezen voor een collectieve (wijk)aanpak bij de verduurzaming van woningen. Wanneer de woningcorporatie haar sociale huurwoningen in een bepaalde wijk gaat verduurzamen, willen we dat alle woningen, dus ook de vrije sectorhuurwoningen en de koophuizen in die wijk, zoveel mogelijk tegelijkertijd worden verduurzaamd. Dit is goedkoper door schaalvoordelen en iedereen kan zo meedoen. Ook willen we de woningen zo snel mogelijk van het gas af. Dat moet wel voor iedereen betaalbaar zijn

Geen windmolens, wel zonnepanelen

Ons polderlandschap moet open blijven en niet verder versperd raken door extra windmolens. We geloven in individuele duurzaamheid, dat wil zeggen dat duurzaamheid bij de mens zelf begint en niet in de eerste plaats door de overheid  aan ons opgelegd moet worden.

Onze keuzes:

subsidieregeling voor zonnepanelen op gebouwen

Daarom denken wij vooral aan een duurzaamheidsslag in de vorm van zonnepanelen op woningen en bedrijfspanden. Om dit te bevorderen is een subsidieregeling (zonder terugbetaling voor lage inkomens) wat ons betreft noodzakelijk.

het verankeren van buurtrechten

We moedigen initiatieven van inwoners, die de sociale cohesie in een buurt/dorp vergroten, de leefomgeving vergroenen of energievoorziening verduurzamen, aan. Daarom verankeren we buurtrechten, zoals het ‘right to challenge’ en ‘right to plan’, in onze lokale verordeningen en gemeentelijk beleid.

Deel dit