Amendement evenwicht bij huisvesting arbeidsmigranten

25 september 2020

De gemeenteraad van Moerdijk, in vergadering bijeen op 24 september 2020,

Constaterende dat:

  • De gemeente Moerdijk een inhaalslag te maken heeft om arbeidsmigranten te huisvesten in haar kernen. Er werken naar schatting 4600 arbeidsmigranten in Moerdijk. Daarentegen wonen er naar schatting 1200 in onze gemeente.
  • De gemeente Moerdijk tevens een inhaalslag te maken heeft om koop- en huurhuizen te realiseren voor mensen met lage/midden inkomens. Er staan .…(Woonkwartier levert informatie nog aan) mensen ingeschreven op wachtlijst bij Woonkwartier. Er staan slechts 5 woningen te koop met een vraagprijs onder 200.000 euro (bron funda.nl d.d. 6.9.2020)

Overwegende dat:

  • Het wenselijk is nieuwe huisvesting te realiseren voor zowel arbeidsmigranten, als mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Onderscheid in doelgroepen heeft een averechts effect op de gewenste sociaal-maatschappelijke integratie van arbeidsmigranten binnen onze kernen.
  • Een evenwichtige verdeling van arbeidsmigranten over de verschillende kernen gewenst is, het aantal arbeidsmigranten moet passen bij de draagkracht van de verschillende kernen.
  • Harde doelstellingen geformuleerd moeten worden over het aandeel extra goedkope huur-en koopwoningen in de woningbouwplannen die nu en in de toekomst ontwikkeld worden, zodat alle inwoners met een laag inkomen perspectief hebben op een betaalbare woning.

Wijzigt het raadsbesluit integrale aanpak arbeidsmigratie Moerdijk 2020 als volgt;

  1. De integrale aanpak arbeidsmigratie Moerdijk 2020 vast te stellen met in achtneming van de volgende kaders:
    1. De huisvesting in mid-stay verband is ook beschikbaar voor alle Moerdijkers
    2. Huisvesters, die woningen voor arbeidsmigranten willen gaan realiseren, worden door de gemeente verplicht 1/3 deel van hun woningen open te stellen voor belangstellenden uit Moerdijk.
    3. De woningen, inclusief de mid-stay huisvesting, worden evenwichtig verdeeld over de verschillende kernen, zodanig dat er sprake is van balans tussen het aantal de nieuwkomers en het aantal huidige aantal inwoners van de kernen. De gemeente stelt daarvoor een afwegingskader op. Voordat een vergunning wordt verstrekt voor een huisvestingslocatie, worden de kansen en bedreigingen samen met bewoners van de die kern geïnventariseerd.
  2. Huidige tekst van artikel 2 en verder invoegen

 

en gaat over tot de orde van de dag

Mieke Pistorius – van Geel