11 december 2022

Niet vergeten: 15 maart waterschapsverkiezingen

Als je 15 maart gaat stemmen voor het waterschap kun je gelijktijdig ook voor Provinciale Staten gaan stemmen”

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten, maar let op: ook voor het Algemeen Bestuur van het Waterschap. Door nieuwe wetgeving zijn er bij deze verkiezingen 3 zetels meer te verdelen omdat het aantal benoemde (geborgde) zetels van 7 naar 4 wordt gebracht. Daar ligt dus een kans voor ons als PvdA om een derde zetel binnen te halen. Dat is hard nodig om ook in het waterschap de verrechtsing een halt toe te roepen.

Het waterschap is vooral gericht op langer termijn doelen en ingrepen. Waterveiligheid is een zaak van lange adem. Dijken aanpassen doe je immers voor 50 jaar en meer. Maar hoe dat moet gebeuren in samenspraak met inwoners in de omgeving daar lopen de meningen uit elkaar. Klimaat robuust maken van het gehele watersysteem druist in tegen de korte termijn doelen en is vergelijkbaar met de stikstof problematiek….rekken en voortuitschuiven…moet worden voorkomen. Het droogte probleem betekent vooral minder onttrekken van grondwater dus  ook minder beregenen en langer vast houden van de regen die valt. Dat is een heel andere oriëntatie  dan water snel afvoeren wat van oudsher het devies was. Natuurherstel is essentieel. De richtlijnen voor gezond water in 2027 worden niet gehaald (KRW doelen KaderRichtlijn Water). Daar moet nog extra worden geïnvesteerd. Versterken van de biodiversiteit. Bij waterzuivering hebben we af te rekenen met medicijnresten en PFAS.

Kortom op inhoud en de manier van uitvoeren van de typische waterschapstaken moet het roer om. Daarin kan en moet de PvdA een stevige rol spelen. De PvdA benadrukt ook dat het waterschap niet alleen en vooral gericht moet zijn op het buitengebied maar er ook is ten dienste van de inwoners van steden en dorpen. (Hittestress!)

Samen met anderen hebben wij het initiatief genomen om meer mensen in aanmerking te laten komen voor kwijtschelding van waterschapslasten. Ook hebben wij er voor gezorgd dat op de pachtgronden van het waterschap geen glyfosaat meer mag worden gebruikt.

Algemene conclusie:
De PvdA kan bij het verleggen van de accenten in het waterschap het verschil maken. Dat hebben we de afgelopen 4 jaar ook aangetoond. Een krachtige PvdA fractie is daar voor wel een voorwaarde.

Dus: Vergeet de waterschapsverkiezingen op 15 maart niet

Henk Schouwenaars